Η ανεργία, το άγχος και η οικονομική κρίση 
είναι αιτίες εμφάνισης της νόσου

Κατά τη διάρκεια πανευρωπαϊκού συνεδρίου για την σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ειδικοί επισήμαναν τη σχέση στρεσογόνων παραγόντων με την εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου. Όπως τόνισαν, η οικονομική κατάσταση, η ανεργία και το άγχος, μπορούν να επιδεινώσουν τη νοσηρότητα και να αυξήσουν τις υποτροπές σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η συσχέτιση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του 5ου συνεδρίου της ευρωπαϊκής εταιρείας για τη θεραπεία και την έρευνα στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ECTRIMS) και της αμερικανικής εταιρείας για τη θεραπεία και την έρευνα στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ACTRIMS). Όπως σημείωσαν οι ειδικοί, οι στρεσογόνες αιτίες όπως η ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα, το διαζύγιο κ.ά. «ρίχνουν» την άμυνα του οργανισμού και «εμφανίζουν» την ασθένεια σε άτομα που έχουν προδιάθεση.

Έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική πάθηση που συχνά πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 20 έως 40 ετών, όταν οι ασθενείς βρίσκονται στην πλέον παραγωγική τους ηλικία.

Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν την πάθηση σε σχέση με τους άνδρες, ενώ στην παγκόσμια βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί και περιστατικά σε παιδιά 9 ετών, καθώς και σε ηλικιωμένους 70 χρόνων.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες φτάνουν τους 10.000 και πρόκειται κυρίως για άτομα παραγωγικής ηλικίας από 20 χρόνων και πάνω. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται απώλεια της εγκεφαλικής μάζας σε όλους τους ανθρώπους, όμως στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση η διαδικασία αυτή επιταχύνεται, επηρεάζοντας τις πνευματικές δυνάμεις των ασθενών.

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η ανεργία και το άγχος που προκαλούν, αποτελούν εκλυτικό αλλά όχι και αιτιολογικό παράγοντα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και των αυτοάνοσων νοσημάτων, επισήμαναν ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Νίκος Γρηγοριάδης, και ο καθηγητής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

«Ξέρουμε στην ιατρική ότι το άγχος και η οικονομική κατάσταση επιδεινώνει τη νοσηρότητα και επίσης ξέρουμε ότι οι υποτροπές της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας σχετίζονται πολύ συχνά με έντονο άγχος. Άρα είναι πάρα πολύ πιθανόν να παίξει ένα ρόλο κυρίως στην έξαρση της νόσου», επισήμανε, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Στο συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και ειδικότερα στην «έξυπνη» πρωτοποριακή από του στόματος θεραπεία, τη φινγκολιμόδη, ένα σκεύασμα της εταιρείας Novartis.

Οι αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έδειξαν ότι οι μειώσεις των ποσοστών υποτροπής ήταν συνεπείς μεταξύ των υποομάδων ασθενών υπό θεραπεία με φινγκολιμόδη με υψηλής ενεργότητας νόσο σε πιλοτικές κλινικές μελέτες. Επιπλέον η ουσία επέδειξε ότι «φρενάρει» την εγκεφαλική ατροφία ενώ επιδεικνύει έως και 71% μείωση στο ετήσιο ποσοστό υποτροπών σε ασθενείς με υψηλής ενεργότητας σκλήρυνση κατά πλάκας.

Έως σήμερα, περίπου 25.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με το σκεύασμα αυτό. Περισσότεροι από 20.000 ασθενείς έχουν λάβει το συγκεκριμένο φάρμακο από την διάθεσή του στην κυκλοφορία και μετά.

Η νέα αυτή ουσία είναι αντικείμενο περαιτέρω έρευνας, καθώς δεν αποκλείεται να έχει θετική επίδραση και σε άλλες ασθένειες, όπως το πάρκινσον. Η φινγκολιμόδη κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο του 2011.


Πηγή: www.newsbeast.gr